Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Οδοιπορικό στα ερειπωμένα οχυρά του Ρούπελ

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποίησε τα οχυρά για να αποκρούσει τις γερμανικές μεραρχίες, αποδείχτηκε ότι το 1,5 δισ. δεν είχε σπαταληθεί άδικα. Οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να καταλάβουν σημεία-κλειδιά της
οχυρωματικής γραμμής, με αποτέλεσμα να κινηθούν και να καταλάβουν τη Θεσσαλονίκη μέσω Γιουγκοσλαβίας. Τα περισσότερα οχυρά δεν έπεσαν ποτέ στα χέρια του εχθρού, προκαλώντας την έκπληξή του, αλλά και τον θαυμασμό των συμμάχων. Για την ιστορία, οι Γερμανοί πλήρωσαν βαρύ τίμημα στην προσπάθειά τους να υπερκεράσουν τη Γραμμή Μεταξά καθώς είχαν τεράστιες απώλειες αναλογικά με τις δυνάμεις τους και τους αμυνόμενους Έλληνες.

Με στόχο να μην περάσουν στη λήθη τα θρυλικά οχυρά και η ιστορία τους, μετά τον παροπλισμό τους τη δεκαετία του 2000 λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών και την αλλαγή του αμυντικού δόγματος της χώρας, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση εξέδωσε ένα συλλεκτικό ημερολόγιο τοίχου για το 2017 αφιερωμένο στα οκτώ οχυρά του Νομού Σερρών (8/21), στα όρη Μπέλλες και Άγκιστρο. 

Στο πλαίσιο λειτουργίας Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού, η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση πραγματοποιεί περιηγήσεις και ξεναγήσεις στα παροπλισμένα έργα της πάλαι ποτέ Γραμμής Μεταξά, ενώ έχει ήδη καταθέσει πρόταση προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη δημιουργία Ιστορικού Θεματικού Πάρκου στο συγκρότημα του οχυρού Καρατάς (Τρεις Βρύσες) στο όρος Άγκιστρο. 

Ακολουθώντας πετυχημένα παραδείγματα στο εξωτερικό, όπως η αξιοποίηση της Γραμμής Μαζινό στη Γαλλία μετά τον Β’ Π.Π., το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), του οποίου περιουσιακό στοιχείο εξακολουθούν να παραμένουν οι βόρειες οχυρώσεις της χώρας, και η νεοσύστατη Υπηρεσία Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), που υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, δρομολογούν ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάδειξης της Γραμμής Μεταξά σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συλλογικούς φορείς και ιδιώτες, με στόχο την προώθηση του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης στη Βόρεια Ελλάδα.
Ρούπελ   Οδοιπορικό στα ερειπωμένα οχυρά
Παναγιώτης Σαββίδης, Πρώτο Θέμα

  Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ) http://bibliotikitisalexandreias.blogspot.gr/ -. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου