Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Ανασκαφές στη Σεβαστούπολη- αρχαία ελληνικά ευρήματα - του Γ. ΕΧΕΔΩΡΟΥ

Κοντά στο χωριό Κάλφα της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία, ανακαλύφθηκε δομή που ανήκει στον 3 ή τον 2 αιώνα της εποχής μας και τμήματα βωμού κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε αρχαίο αρχοντικό, σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα.

«Η πραγματική έκπληξη για τους ερευνητές ήταν η ανακάλυψη μια κυκλικής δομής έξω από τον χώρο του αρχοντικού. Η κατασκευή έχει διάμετρο περίπου 5 μέτρα και διασώζονται έξι σειρές της τοιχοποιίας», αναφέρουν οι αρχαιολόγοι και προσθέτουν ότι πρόκειται για κατασκευή της κλασικής αρχαιότητας.
Δομές με παρόμοιο σχήμα εντοπίζονται συχνά κατά τις ανασκαφές σε αρχαία μνημεία στη χερσόνησο της Ηράκλειας.
  Οι περισσότερες από αυτές ανήκουν στους 5ο και 4ο αιώνα π.Χ., μερικοί μπορεί να έχουν κατασκευασθεί και κατά τη ρωμαϊκή εποχή.
Οι ειδικοί είπαν ότι είναι δύσκολο να προσδιορισθεί ο σκοπός αυτής της κατασκευής, πάντως στο εσωτερικό της βρέθηκαν κεραμικά  τα οποία είναι εισαγόμενα από την Αθήνα και τη Μικρά Ασία.
Στην κεντρική δομή βρέθηκαν θραύσματα από βωμό που είχε τη μορφή του Απόλλωνα που παίζει λύρα καθώς και τη θεά Ήβη.
Η όλη αρχαία δομή είναι περίπου  100 τετραγωνικά μέτρα και περιγράφεται από λαογράφους το 1926.
Ο χώρος  δεν ανήκει στην προστατευόμενη περιοχή της  «Ταυρικής  Χερσονήσου». Έχει υποστεί επανειλημμένα λεηλασίες και παράνομες ανασκαφές, για αυτό τα αντικείμενα που βρέθηκαν από τους αρχαιολόγους είναι λιγοστά, αλλά,  σημαντικά.
(interfax.ru, primechaniya.ru,http://360tv.ru)
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του και υπάρχει ενεργός σύνδεσμος(link ) http://bibliotikitisalexandreias.blogspot.gr/ -. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου